Cumhuriyet Ne Götürdü Ne Getirdi ? PDF Yazdır e-Posta

      Cumhuriyet Ne Götürdü Ne Getirdi ?     (07 Ocak 2011, Cuma)

        Cumhuriyet'in kuruluşunu hazırlayan sebepleri sıralayanlar, Osmanlı?nın bilim ve teknolojide geri kaldığını, çağı anlayamadığını zikreder dururlar.

       Ayrıca Osmanlı ulemasının bilgisiz olduklarını ve padişahların hiçbir şey bilmeyen cahil cühela olduklarını, cincilerle üfürükçülerle imparatorluğu idare ettiklerini söyleyip dururlar.

       Acaba bunlar doğru mudur?

       Fatih Sultan Mehmet?in kaç dil bildiğini, Cumhuriyet kurulduğundan bugüne kadar gelen tüm cumhurbaşkanların hangisinin hangi dili bildiğini, bir kıyas yaparak ortaya konulsa nasıl bir fark ortaya çıkar?

      Fatih Sultan'ın yedi yabancı dil bildiği artık gizli sırlı bir bilgi değildir. Ayrıca iyi bir şair idi. Mesela Cumhuriyet'in medar-ı iftiharı Ahmet Necdet Sezer hangi yabancı dili biliyor. Bırak şiir yazmayı acaba ömründe kaç şiir kitabını anlayarak okumuştur?

      Osmanlı'nın çöküş yıllarında bile yetişen, alimler, devlet adamları, şairler ile Cumhuriyet devri alim, devlet adamı, şair ve mütefekkirleri kıyaslarsanız aradaki farkı rahatlıkla görebilirsiniz.

      Mesela, Münif Paşa diye bir adam var, son Osmanlı ilim ve devlet adamı, nazırlık yapmış üniversitede hoca olmuş vs. altı dil biliyor ve bildiği diller de öyle sıradan ve birbirine yakın diller değil. Arapça-Farsça- Rumca- Almanca- Fransızca- Türkçe?

      Osmanlıyı cehaletle suçlayanlar bugün benzeri bir devlet ve fikir adamını gösterebilirler mi?

      Derdim Osmanlı'yı yüceltmek veya Türkiye Cumhuriyeti'ni yermek değildir. Diyorum ki, artık ezberlenmiş kalıplarla dünyaya bakmayalım ne diyorsak ve neyi savunuyorsak bilerek ve adil bir şekilde bunu yapalım.

      Cumhuriyet döneminde de bu ülkeye katkı sağlayanlar ve ülke için hayırlı iş yapanların kahir ekseriyeti Osmanlı döneminde yetişmiş insanlardır, Cumhuriyet neslinin bugün ne halde olduğunu biz görüyoruz.

      Dünyaca ilim ve sanat adamı olarak orta yerde olanlar ya Osmanlı'dan tevarüssen bir ilim veya sanat geleneğini devralanlardır, Şerif Mardin gibi. Yahut Cumhuriyet'e karşı çıkanlardır.

      Ayrıca Osmanlı, dünyanın büyük imparatorlukları arasında sayılıyordu ya Türkiye Cumhuriyeti'nin coğrafya olarak Osmanlı'yla kıyaslanırsa kaçta kaçına tekabül eder. Dünya siyasetindeki ağırlıklarının kıyası önümüze nasıl bir fark çıkarır.

      Osmanlı'nın yüzölçümü; 24 milyon km2?ye ulaşmıştır. Bugün T.C. yüzölçümü 779.452 km2 'dir. Büyük Türkiye rüyasından bahsedenler bu tabloya baksınlar.

      Osmanlı toprakları üzerinde kurulan devletler;

       Arnavutluk,  Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan,  Makedonya,  Moldova,  Romanya,  Yunanistan,  Slovenya,  Karadağ, Sırbistan, Kırım,  Azerbaycan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Ermenistan, Filistin, Irak, İsrail, Katar, K.K.T.C., Güney Kıbrıs, Kuveyt, Lübnan,  Gürcistan, Suriye, Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün, Yemen, Dağıstan, Çeçenistan, İnguş, K.Osetya, G.Osetya, Kabartay-Balkar, Karaçay-Çerkez, Abazya, Adıgey,  Cezayir, Fas, Libya, Mısır, Tunus ? ayrıca imparatorluğun nüfus etkisinde kalan devletleri saymıyoruz. 

       Osmanlı'nın idaresi altında yaşayan dinler ve mezheplerle Türkiye topraklarında yaşayan dinler ve mezheplerin bir kıyasını da siz zihnen yapın. Dünyada bulunan tüm dinler ve mezhepler Osmanlı'nın hakimiyeti altında yaşıyordu. Osmanlı onları bir arada tutmasını bildi bugün T.C. acaba bu konuda ne kadar mahir? Osmanlı'nın hakimiyetinde kaç ırk bulunuyordu ve Osmanlı onlara hangi hakları tanımıştı tüm bu farklı din ve dil mensuplarını hangi harçla bir arada tutuyordu.

      Osmanlı ordusu üç kıtada at koşturmuş ve fakat bugünkü gibi iktidarı rehin almamıştı. Bazıları itiraz edebilir zaten asker devletti Osmanlı diyebilir bu itiraz doğru değildir. Osmanlı ordusu halkın içinden gelen ve halkın rengini taşıyan ordu idi, halka tepeden bakmazdı.

      Cumhuriyet bütün bu güzellikleri ve müsamahayı alıp götürdü peki yerine neyi ikame etti, ne getirdi de durmadan övünüp duruyor.

      Osmanlı'yı ayniyle geri getirelim diye teklifin alt yapısını da oluşturma derdinde olmadığımı tekrar belirtmek isterim. Bastığımız yeri ve nerelerden geldiğimizi göstermeye çabalıyorum tabii ki sonunda buna bir şeyler bina etmeye gayret göstereceğim. Acele etmeyin acele şeytandandır.

 

k_saglam

Yeni Kitabımız Çıktı

egri_agacin_golgesi

Son Eklenenler

YEREL SEÇİM SONRASI ÜLKENİN AHVALİ
(1 Nisan 2024, Pazartesi) Yerel seçim ...
İNSAN KENDİNİ KEŞFEDEBİLİR Mİ?...
(26.01.2024, Cuma) Her kişi, 'önce ke...
MİLLİYETÇİLİK- MUHAFAZAKARLIK- ÜMMETÇİLİK
(Yerellik 'Yerlilik' - Muhafazakarlık -...
EY EHL-İ İSLAM, UYAN!
(06.11.2023, Pazartesi) Ey dünyayı g...
YAĞMUR DUASI
(15 Eylül 2023, Cuma) Yağmur duasına...
AÇMAZI AÇMAK
(25 Ağustos 2023, Cuma) İnsanoğlunun...
AÇILIM - ATILIM
(5 Ağustos 2023, Cumartesi) Sıkışan...
GÜLİSTAN OKUMAYANLARA
(10 Temmuz 2023, Pazartesi) Sadi (Şira...

Kimler Sitede

Şu anda 4 konuk çevrimiçi
Üyeler : 3
İçerik : 636
Web Bağlantıları : 5
İçerik Tıklama Görünümü : 5575795
< ?php if( JRequest::getVar( 'view' ) == 'article' ): ? > < jdoc:include type="modules" name="socialwidget" /> < ?php endif; ? >